Några typer av människor man alltid stöter på under en flygresa

Den som behöver något "lugnande"
Något avslappnande medel behövs för att lugna denna persons spända nerver. Det avslappnande medlets namn är förresten alkohol. Efter alkoholintaget blir personen antingen superglad och garvar högt i planet eller blir för berusad och slocknar i sitt säte.

Den som springer på toa hela tiden
Minst en gång i timmen ska toan besökas. Övriga medresenärer tar sig en funderare över hur möjligt det är att bli pissnödig så ofta som en gång i timmen och stör sig på personens promenerande till toaletten.

Den som sover igenom hela resan
Inget kan väcka denna person som sover som en stock. Luftgropar, skrikande barn, mat; inget väcker personen. Vanligtvis brukar personen vakna när det är dags för landning.

Den som fastnar i sin telefon
Huvudet nedböjt och blicken fastklistrad på en liten fyrkantig mojäng vid namn mobiltelefon av valfritt märke (äpplet det vanligaste) kännetecknar den mobilberoende resenären. Personen kan alltså inte slita sig från sin kära ägodel under flygresan utan den måste vara framme. Med flygplansläge på för säkerheten, förstås.

Den som stickar / virkar
Vanligtvis en gråhårig tant i övre medelåldern. Plaggen som tillverkas passar definitivt inte tanten eftersom de är pyttesmå. Plaggen passar snarare tantens barnbarn.  

Den som spänner sig under hela resan på grund av rädsla
Så fort planet gör en liten dykning i luften eller gungar till, hörs en panikartad flämtning från denna person och personen är övertygad om att den snart kommer att dö. När planet väl landat och alla överlevt hörs en lättad suck från denna person.

Den som är sur
"Det är för varmt eller för kallt. Kaffet smakar skit. Det är för trångt. Det är för mycket människor. Sluta knuffas!". Dessa klassiska klagoämnen kännetecknar en surpuppa till medresenär. Denna surpuppa blir förresten skitglad när den får skälla ut någon annan stackars medresenär eller flygvärdinna.

13.05.2016 kl. 12:23

Glimtar av Kreta
Gamla stan i Rethymnon, Kreta.

Stranden i Rethymnon.

Utsikt från en bussfärd i bergen.

Små detaljer i stadsbilden.


Någon läsare kanske undrar varför det dyker upp bilder från Kreta på denna blogg. Det enkla svaret är att jag rest dit tillsammans med min familj och njutit av en vecka på Kreta. Dessutom känner jag också för att dela några ögonblick från resan med er. Om ni förresten har några frågor om Kreta så är det fritt fram att fråga :)

11.05.2016 kl. 12:25

Vecka 19

Veckans höjdpunkt: 

  • Får äntligen min studentklänning tillbaka från sömmerskan. Förhoppningsvis passar klänningen ännu bättre när den sytts in lite.

Att göra:

  • Läsa till inträdesproven. En tredjedel av en väldigt fet bok ska läsas igenom...
  • Baka till studentfesten. Det behövs bakverk i stora mängder om man ska kunna mätta flera människors magar...

Vill göra:

  • Chilla. I och för sig gör jag det nästan hela tiden då jag är hemma för det mesta men ändå, hehe.

 


En av veckans sysselsättningar...
09.05.2016 kl. 12:48

Som man frågar får man svar

1. Så här tänker jag kring vacciner:
Vacciner har utrotat många farliga sjukdomar och vacciner kan också förebygga insjuknande i sjukdomar. Så varför skulle man inte vaccinera sig och undvika onödigt insjuknande? 

2. Gällande skönhetsingrepp tycker jag så här:
Personligen tycker jag det är trist om någon människa vill operera sig för att “se vackrare ut”. Alla människor är vackra som de är, inga operationer behövs. 

3. Min sanna åsikt om muminmuggar:
De är riktigt fina! Jag samlar på muminmuggar och har kanske över 30 stycken muggar i skåpet. Däremot kan jag ibland tycka att samlandet av muggar kan bli lite överhajpat (tänker på “glasögonmuggen” för ett antal år sedan)


4. Ska barn synas på sociala medier? Så här tänker jag:
Har själv inga barn men tycker ändå att barn får synas på sociala medier, så länge det sker på ett värdigt sätt så inte barnet behöver skämmas när det blir äldre.

5. Är jag feminist eller inte? Så här tänker jag:
Jag är feminist. Jag vill nämligen jobba för ett mera jämställt samhälle, där det inte spelar någon roll vilket kön man har etc.

6. Mina tankar om kommersiella samarbeten i bloggar:
Helt okej bara det kommer fram att det är ett kommersiellt samarbete.


7. Kan pojkar ha rosa kläder? Min åsikt om genustänk i kläder:
Rosa är bara en färg så varför skulle inte pojkar kunna ha rosa kläder? Dessutom passar rosa både på flickor och pojkar enligt mig.

8. Dop eller namnfest - vad väljer jag?
Dop. Det är en fin tradition.

9. Bloggska - är det ett viktigt språk?
Språk lever och förändras med tiden så varför skulle inte bloggska vara ett viktigt språk? Däremot tycker jag det är viktigt att man som bloggare skriver någorlunda korrekt, eftersom det blir lättare att läsa bloggarens blogginlägg.

10. Den berömda bloggfasaden - ska man visa allt i bloggen?
Personligen tycker jag att man visar så mycket man vill visa upp men någon gräns finns det nog. Till exempel har jag som tumregel att det jag skriver på bloggen vill jag kunna stå för om tio år.

 

Lista från Linn Jung.

28.04.2016 kl. 22:55

Slopa inte inträdesförhören!

Läste nyligen en artikel på Svenska Yle där forskare vid Vatt tycker att inträdesproven bör slopas och att man istället skulle sätta mera vikt på studentbetygen.

När jag läste artikeln blev jag först förvånad och sedan lite sur. Varför ska man lägga mera tyngd på studentbetygen, då de dessutom inte mäter dina riktiga kunskaper och är till och med lite överskattade (har skrivit ett blogginlägg om detta ämne) ?Tänk om man råkar ha en dålig dag när man ska skriva ett studentprov och provet går åt skogen? Farväl till framtida studier, liksom. Dessutom är studentskrivningarna otroligt stressande eftersom man skriver ett ämne bara en gång (oftast) och en del frågor i studentproven är ren och skär flummeri (se till exempel på provet i hälsokunskap hösten 2015), som ändå inte mäter dina faktiska kunskaper. Studentskrivningarna är till och med obligatoriska prov om man går i gymnasiet. Inträdesproven är däremot frivilliga. 

Du kan själv välja om du vill läsa till inträdesproven och skriva dem. Det är visserligen också frivilligt att läsa till studenskrivningarna men studentproven måste ändå skrivas om du anmält dig till proven. Därför anser jag att argumentet "Samhället slösar med resurser genom att tvinga unga att läsa till inträdesförhör. Att avstå från dem skulle vara klokt både med tanke på effektiviteten och rättvisan." (Matti Sarvimäki) inte är hållbart eftersom det är frivilligt att läsa till inträdesproven.

Inträdesproven mäter din kunskap på ett bättre sätt, eftersom provfrågorna oftast utgår från den bok / de böcker du läst (i alla fall Soc&kom:s inträdesprov). Proven mäter också din motivation eftersom om du är motiverad, så anstränger du dig för att lära dig det som ska läras. Är du motiverad och studerar flitigt, är sannolikheten större att du kommer in på den utbildning du sökt till än om du inte är motiverad. Inträdesproven fungerar också som en andra chans ifall studentskrivningarna inte gått som en dans på rosor eftersom du kan välja att råplugga till inträdesproven, och komma in.

Om man nu skulle lägga mera vikt på studentbetyget, kommer det att innebära ökad risk för de personer, vars studentbetyg inte är så bra, blir utan studieplats eftersom bara de "bästa" kommer in. Om man blir utan studieplats så blir man arbetslös. Blir arbetslös så är risken för marginalisering stor. Blir man marginaliserad så blir man en stor kostnad för samhället. Det här fungerar som en ond cirkel, som är svår att ta sig ur.  

Så om man ska ändra på dessa antagningssystem anser jag att vi också bör ändra på andra system. Till exempel borde studentproven modifieras och det borde också finnas något motsvarighet till Sveriges högskoleprov som skulle fungera som en "andra chans", utifall att. 

Så nej, slopa inte inträdesproven. De behövs.

21.04.2016 kl. 21:23

Döden

När jag kör bil brukar jag tänka på döden, speciellt när jag möter långtradare. Om man krockar med en långtradare i 80 km/h är chanserna för att man ska överleva väldigt små. Döden kan dessutom komma väldigt snabbt. I ena sekunden lever man, i andra lever man inte. Förutom i bilen lurar även döden i hemmet och på jobbet. Man kan till och med dö av en penna (artikel på Yle).

Personligen har jag kommit i kontakt med döden när någon av våra husdjur eller någon människa gått bort. Trots det, tycker jag det är väldigt obehagligt eftersom när man dör är livet slut. Man kan inte göra något mera. It's over, helt enkelt. Men vad händer sedan när livet är slut? "Flyter" man vidare eller är allting tomt och mörkt? 

Ingen vet. Det enda säkra är att vi alla kommer att dö någongång. 

19.04.2016 kl. 12:18

Vår i VasaMycket skratt och mycket prat har förekommit under helgen, som tillbringats i goda vänners lag. Solen sken och Vasa visade sig från sin bästa sida. Vårens första glass har avnjutits och promenader längs Vasas gator och kring Metviken har avverkats. Vårkänslor fyllde luften och många gick omkring med ett leende på läpparna. Nu är det äntligen vår.

11.04.2016 kl. 18:29

Vårlistan

Har våren börjat som du tänkt dig?
I princip jo. Studentskrivningar som gick bra och en massa fritid som jag inte haft på 2,5 år.

Hur såg ditt liv ut förra våren?
Jag hade verkligen fullt upp med allt skolarbete och var dessutom skoltrött. Funderade mycket på framtiden och vad jag skulle vilja studera. Hann dessutom med en hel del resor (bland annat till Åbo och Polen).

Hur hoppas du att våren blir i år?
Jag hoppas att den här våren blir lugn och att det inte sker alltför många katastrofer i världen.

Hur hoppas du ditt liv kommer se ut nästa vår?
Jag hoppas att jag studerar i Helsingfors och trivs med mina studier.

Vad är ditt vårplagg nummer ett?
Det måste väl vara min vita Didrikson-jacka. Bär jag den, så är det vår (i princip).

Hur förändras musiken du lyssnar på under våren?
Lyssnar sällan på musik så jag kan inte uttala mig om den saken.
 


 

Har du några särskilda vårprojekt på g?
Att utföra en ordentligt stor vårstädning av mitt rum. Förutom det, så ska jag också slutföra några projekt (har tiotals oavslutade miniprojekt).

Vad önskar du dig i vår?
Att jag kommer till insikt om vad jag egentligen vill syssla med. 

Föredrar du våren eller hösten?
Båda årstiderna har sina fina sidor. Våren för att allting blir grönt och vackert igen. Hösten för att jag har födelsedag och för att naturen flammar upp i alla möjliga gulröda nyanser. 

Vem/vad är din vårförälskelse?
Vårförälskelse? Kan det möjligtvis vara min älskade fritid, som jag fått efter flera års längtan?

Tre saker som stoppar vårkänslorna.
Snö, halka och hundbajs på trottoarerna.

Har du redan några sommarplaner?
Har egentligen inte alls tänkt på vad jag ska göra på sommaren. Måste väl smida några planer när den här frågan ställs...

07.04.2016 kl. 13:59

Studentskrivningarna är överskattade

Alla som går i gymnasiet i Finland ställs någon gång inför det faktum att det ska skrivas studentprov i minst fyra ämnen för att man ska få lov att bära den vita mössan. Jag själv har också gått i gymnasiet och skrivit sju ämnen i studentskrivningarna, och blir därmed student i vår. Däremot är inte studentskrivningarna en dans på rosor och de är till och med lite överskattade.

För det första, så mäter studentproven inte bara faktakunskap, utan också hur bra du klarar av att hantera stress och hur väl du kan spotta ur dig välskrivna svar på högst sex timmar. Om du däremot inte är bra på att hantera stress och dessutom skriver långsamt, är risken stor för att du istället flippar ut under provsituationen.

För det andra mäter studentproven bland annat hur "up-to-date" du är. Ibland kan också frågorna i studentprovet verka vara tagna ur luften (provet i hälsokunskap är ett praktexempel på detta). Det är visserligen bra att vara "up-to-date" men tyngdpunkten ska väl inte ligga på det, eller?

För det tredje har studentprovet inte så stor betydelse på lång sikt. Visserligen har det betydelse när du ansöker till olika skolor. Däremot ligger tyngdpunkten oftare på inträdesprovet (som för övrigt oftare mäter dina kunskaper om ämnet och inte något annat) än på studentbetyget. Dessutom frågar sällan en framtida arbetsgivare om ditt studentbetyg.

För det fjärde mäter inte studentproven alla förmågor en människa kan ha, till exempel social kompetens eller kreativitet. Dessa förmågor är också viktiga. Inte enbart faktakunskap.

Ärligt talat undrar jag varför jag stressat upp mig för en ynka pappersbit, som jag kommer att få i juni tillsammans med min studentmössa. Nåväl, kanske det ändå trots allt inte var en onödig erfarenhet. Jag har ju nämligen fått lära mig mycket om mig själv, till exempel hur jag reagerar vid stark stress och tidspress. Den kunskapen kanske kommer till nytta om sisådär tio, tjugo år. Dessutom ska man väl också vara med om alla möjliga saker (bland annat studentskrivningar) innan man fyller 100 år och hamnar på ålderdomshem... 

04.04.2016 kl. 12:57

Äntligen är allt över!

Efter totalt 60 timmar i den ökända gymnastiksalen för att skriva studentexamen är allt äntligen över! Nu kan jag andas ut och kan också för första gången på 2,5 år ta "hjärnsemester". 

Nu ska det njutas.

30.03.2016 kl. 20:34

Elin / 20 år / Helsingfors

Studerar statskunskap vid Helsingfors universitet och har studerat finlandssvenskt teckenspråk på Humak. Gillar att filosofera om allt möjligt mellan himmel och jord varav en del präntas ned på den här bloggen.

 

 

 

 

Populära inlägg

Ett ofrivilligt utanförsskap

Att cykla i Helsingfors

Att gå i gymnasiet med en hörselnedsättning

En månad som universitetsstuderande

Om tvåspråkighet

Vaccinets vara eller inte vara

En månad med två CI

Prestationshets