Prestationshets

En rätt vanlig syn till vardags...

Slå upp en valfri tidning och du finner rubriker såsom "10 steg till lycka" och "Vältränad kropp på fyra veckor!". Det kan knappast undgå någon att det råder prestationshets i vårt samhälle. Det finns så många olika saker som man ska "lyckas i" och så vidare. Man ska ha bra betyg och se bra ut samt ha ett rikt socialt liv. Samtidigt ska man också vara lycklig och närvarande i nuet. Det blir ganska mycket att prestera på en och samma gång...

Boven i detta prestationshysteri kommer inte bara från tidningar. Det kan också komma från ens kompisar (kompisar kan vara mycket duktiga på att trissa upp varandra så att det nästan blir som en tävling...). Underligt nog så kommer den största pressen från en själv.

Varje dag känner jag av prestationshetsen som finns i vårt samhälle. Emellanåt har jag lust att duka under eftersom jag inte uppfyller "kraven". Speciellt som abiturent känner jag av det. Studentskrivningarna känns bara som ett stressmoment eftersom man ska prestera som bäst under sex timmar i en kall och svettluktande gymnastiksal. Allt för att man några månader senare ska kunna stoltsera med sitt fina studentbetyg. Skiter det sig helt och hållet i skrivningarna känns det som om man inte har någon framtid alls. Okej, lite överdrivet men så känns det.

Det får mig att undra, om det är värt att nästan köra slut på sig själv för att vara bäst. Är det verkligen så viktigt att prestera? Kommer man ens att tycka det var värt när man sedan är på ålderdomshemmet?

08.12.2015 kl. 15:40

Löpning i livets snålblåst

Man kan se löpning som en symbol för livet. Exempelvis när man är ute på en löptur och bara skulle vilja ge upp eftersom det känns för jobbigt, så ger man inte upp. Tvärtom. Man fortsätter vidare, kanske saktar ned farten en aning så man ska orka resten av vägen. Eller tar en liten paus.

Ibland regnar det och blåser kallt. Eller så steker solen ens nacke så det känns outhärdligt. Ger man upp på grund av detta? Knappast. Motgångar är till för att övervinnas, eller hur? Varför låta snålblåsten hindra dig från att uppnå dina mål (till exempel att springa maraton)? Det som inte dödar dig gör dig starkare är en sliten klyscha, som överraskande nog stämmer.

När man har det som jobbigast kämpar man vidare och ger inte upp. Samma sak gäller med livet. Trots motgångar och besvikelser fortsätter man vidare. Varför låta sig nedslås av en motgång?

Tänk dig den härliga känslan av att kliva in i duschen och låta vattnet skölja av svetten. Du övervann motståndet och tröttheten under rundan. Känner dig stark och okrossbar. Så känns det att uppnå ett livsmål. Riktigt euforiskt.

                                              

Ibland flyger man fram på rosa moln, ibland känns benen tunga som bly.
03.12.2015 kl. 15:39

50-plussare och Facebook

Efter att ha gjort en liten privat, icke-vetenskaplig undersökning har jag kommit fram till slutsatsen att personer över 50 år är mest aktiva på Facebook. Hur jag kommit fram till det är att jag någongång sneglat över axeln på mamma eller pappa när de suttit vid datorn och varit inloggade på Facebook (förlåt om ni läser detta). Där finner man Facebook-statusar och kommentarer och likes. Hela flödet är praktiskt taget stockat av sådant.

När jag själv öppnar min egen finner jag knappt några statusuppdateringar (det är lite 2010 på något vis). Det mesta man ser är bilder och gifs som andra gillat. Det är allt. Typ.

Slutsats av den icke-vetenskapliga undersökningen: när pensionärerna (okej, 50-plussare åtminstone) invaderar Facebook och andra sociala medier, flyr ungdomarna till andra medier som dessa "pensionärer" inte ännu funnit.

24.11.2015 kl. 21:25

#prayforparis

Världen är en orolig plats just nu. Folk flyr från sina hem. Önskar och hoppas på en tryggare framtid någon annanstans.

Människor tar till vapen. Påstår att de gör det för religionens skull.

Någonstans i Västeuropa skakas en stad av en omfattande terrorattack. Först Charlie Hebdo, nu något annat. Nyheterna kallar detta för Frankrikes "11 september".

Det här är inget 11 september. Det här är 13 november och Paris. Ett Paris, som borde vara öppet och fri från terrorattacker. Fri från angrepp mot demokratin. Fri från brott mot mänskliga rättigheter. Fri från terrorism.

Det här är terrorism. Det går inte att förneka detta. Frankrikes president har infört undantagstillstånd. Säkerheten skärps. Övervakningen intensifieras nu. Allt detta för att en grupp terrorister dödat över 120 människor. Varje människa är en för mycket. Dessa människor har sårats och dödats på olika håll i staden.

Vad ger en människa rätten att döda en annan människa? Inget.

Världen är i chock nu och håller andan. Rädd för vad som skall hända härnäst.

Låt aldrig ondskan och våldet segra.

 

/En dagboksanteckning från dagen när jag fick höra om terrorattacken i Paris.
20.11.2015 kl. 16:13

Svenskan och vårdreformen

Vårdreformen är just nu på tapeten och ingen kan ha missat att antalet sjukhus med jour kommer att minska från 19 till 12 (länk här). Det ser ut som om Vasa centralsjukhus kan bli av med sin fullständiga jour och det innebär att patienter får skickas till Seinäjoki för att få vård i akuta fall.

Ärligt talat tycker jag att den här Sote-reformen har blivit rätt absurt. Först regeringskris och en Sipilä som hotar med att gå till presidenten med avskedsansökan. Men mitt i allt verkar Stubb och Sipilä vara vänner igen. Ursäkta men hur gick det till? 

Vasa centralsjukhus är tvåspråkigt och därför vore det viktigt att bevara den fullständiga jouren för att garantera vård på svenska. Tror inte att alla svenskspråkiga österbottningar vill åka till Seinäjoki för att få vård. Seinäjoki är en finskspråkig stad och sannolikheten att man skulle få vård på svenska där är nog rätt liten. Personligen skulle jag inte vilja åka till Seinäjoki utan jag åker hellre till Vasa eftersom man får vård på svenska där (japp, jag har blivit vårdad där tidigare så jag vet). Mina finskakunskaper är inte heller sådana attjag skulle klara mig enbart på finska. Sorgligt men sant. Alla finländare behärskar inte finska till fullo. 

Det är också av största vikt att bevara BB i Vasa. Det är betydligt säkrare att föda på en förlossningsavdelning på ett sjukhus än längs med väggrenen. Vad gör man om det uppstår några komplikationer och närmsta BB är 100 km bort för att BB som var nära hemmet lagts ned? Detta får förstås stora konsekvenser på mödra- och barnhälsan. 
Även om minister Rehula säger att förlossningsavdelningen på Vasa centralsjukhus får vara kvar kan man aldrig gå säker. Ministrar kan ändra sig plötsligt (tänk på nedskärningarna inom utbildningen som trots allt skedde). Avstånden i Österbotten är trots allt långa och därför vore det bäst att ha kvar BB. 

Personligen upplever jag att statsministern och regeringen tänker mest på sina egna intressen och inte på hela befolkningens och olika minioriteters bästa. Skärpning Sipilä & co! Som politiker skall man inte enbart köra sitt eget race utan man skall också tänka på vad det kan få för konsekvenser...

 

10.11.2015 kl. 20:28

Att välja eller inte välja

Någonstans sådär innan man ska söka till olika skolor snurrar det i huvudet av funderingar. Vart ska jag söka och när? Vilken utbildning är rätt för mig? Kommer jag att trivas eller kommer jag att ångra mig? Eller ska jag ta ett mellanår istället?

På något vis känns det som om de val jag gör nu är hugget i sten och att det inte går att ändra sig. Teoretiskt sett vet jag att man kan alltid börja studera på nytt med något annat men i praktiken är det inte så lätt. På något vis känns det som om man kastar bort flera år på en utbildning om man ändå inte trivs sedan på sitt arbete.

Det finns ett litet problem. Jag har svårt att välja vad jag vill studera. Det finns så många olika intressanta utbildningar och jobb jag skulle trivas med. Jag kan inte bara välja en, jag vill ha allt!

Det kanske verkar lite naivt men sådana "problem" finns om det finns flera olika utbildningar som lockar...

Vad är rätt för en och vad kommer att vara intressant, även om några år?

 

05.11.2015 kl. 13:27

Bloggen ett år

Idag har det gått ett år sedan jag startade den här bloggen. Det hade länge surrat i bakhuvudet om jag ändå trots allt skulle starta en blogg och därmed få utlopp för min kreativitet. Jag gjorde slag i saken och bestämde mig för att blogga på Ratatas portal eftersom den är finlandssvensk och bloggfunktionerna verkade vara bra och blir bättre hela tiden. Nu har ett arkiv dykt upp, hurra.

Jag hade ingen "traditionell presentation" om mig och vad jag skulle skriva om utan rivstartade direkt med ett inlägg om knivhuggningen i centrala Vasa.

Däremot har jag strävat efter att skriva om sådana saker jag funderar på. Politk är jag väldigt intresserad av och det märks väl säkert också, haha. Hoppas det inte blir alltför tungläst för er med analyser om dittan och dattan ;)

De mest lästa inläggen hittills har handlat om tvåspråkighet och om alkoholens roll i Finland. Det jag skrev då står jag för fortfarande, än idag.

Jag tycker det är roligt att ni läser min blogg och jag önskar också att ni skulle kommentera mera, det är roligt att läsa era kommentarer! :)
Finns det något ni vill att jag ska skriva om är det bara att hojta till!

Ni hittar också mig på Sevendays blogoteket under kategorin "Människor & samhälle".

 

28.10.2015 kl. 18:44

För lätt att köpa alkohol?

I och med att jag juridiskt sett är myndig får jag lagligt köpa alkohol och jag kan inte direkt sticka under stol med att jag gjort det en gång.

I och med att en del alkoholsorter säljs i stormarketer så är tröskeln rätt låg att placera en flaska eller flera, i handelsvagnen. Kanske för låg till och med.

Vid kassan frågade inte kassörskan om legitimation (det borde man väl göra med personer som ser ut att vara yngre än 30 år?) vilket förvånade mig och fick mig att undra om jag såg så "gammal" ut (jag ser nog ut att vara betydligt yngre än 30 men äldre än 18). Samtidigt gjorde det också mig rädd för det kan innebära att flera minderåriga kan köpa alkohol utan att de blir tillfrågade om de har åldern inne.
 

Minderåriga + alkohol= ingen bra kombination.

Tyvärr är det så att minderåriga kan få tag i alkohol, även om det är lite svårare än för myndiga (jag har också någongång varit minderårig, så jag vet). Personligen skulle jag inte vilja langa till någon som är minderårig så ibland undrar jag hur människor resonerar när de köper ut åt någon de vet inte har åldern inne.

En 15-åring är inte kapabel nog att hantera alkohol (men det finns också 50-åringar som inte heller klarar av det). När man är 15 utvecklas man mycket, både fysiskt och psykiskt och då borde inte alkoholen vara en del av tillvaron. Det finns forskning som visar att ju tidigare man börjar dricka alkohol, desto större risk för att utveckla ett beroende.
 

Vi har redan tillräckligt med alkoholproblem i Finland och vi behöver inte mer (räcker med att man slår upp någon valfri tidning en måndag så hittar man garanterat notiser om rattfylleri eller våldsdåd av något slag som utförts i berusat tillstånd).

Vi behöver inte göra tröskeln för alkoholberoende ännu lägre om man nu till exempel skulle börja sälja vin i mataffärerna. Vin hör hemma på Alko, punkt.
 

Sänkningen av alkoholskatten för cirka tio år sedan var verkligen en flopp. Det har skett en ökning av alkoholrelaterade problem efter sänkningen. På lång sikt blir dessa problem dyra, både för individen och samhället, ur ett ekonomiskt och folkhälsoperspektiv.

På grund av prissänkningen anser jag att det nästan är för billigt att köpa alkohol. En cider kostar kring 3€ och en flaska rött kring 12€ (beror naturligtvis på vilken sort man köper). Skattens andel av priset är alltså låg. Lägre priser -> sups mera -> mera alkoholrelaterade skador.


Personligen anser jag att all alkohol hör hemma på Alko och inte i mataffärerna. Tröskeln blir ju högre att köpa alkohol om man måste pallra sig ända till Alko. Alkoholskatten bör höjas och så bör det också ske en attitydförändring hos människor (problemen ligger för det mesta mellan folks öron, egentligen inte i alkoholprisen).


Nu har jag sagt det jag funderat på en längre tid och känner ni för att kalla mig för moraltant som inget vet, varsågoda :)

 

22.10.2015 kl. 18:11

Om Yle:s ställning

En tanke som följt med mig den här veckan är Berners uttalande om att Yle bör också delta i spartalkot (artikel 1 och 2).

Varför man vill göra det undrar jag. Visst, det är lågkonjuktur i det här landet men inte slutar folk att titta på tv för det? Eller läsa Yle:s nyheter på nätet.

Om Yle:s finansiering skulle finnas i budgeten finns det nog skäl att oroa sig för Yle:s oberoende, som Socialdemokraterna och De Gröna uttryckt. Risken finns då att Yle "fjäskar" (jag kom inte på något annat bättre uttryck) för att de i fortsättningen ska få finansiering.
Det blir rätt skevt.

Yle ska vara oberoende och tillgänglig för alla (därför betalar vi Yleskatt). Innehållet är av bra kvalité, även om en del ämnen, som tas upp, kan uppröra. 
 

Då jag själv studerar har jag verkligen inte en fet plånbok så blir alternativet för mig när jag vill läsa nyheter att klicka in mig på Yle:s hemsidor eftersom innehållet är gratis då skatten betalas. Jag har inte råd att betala för innehållet på t.ex. HBL eller ÖT när jag vill läsa nyheter eller om andra aktuella saker. Skulle systemet förändras har jag verkligen ingen aning om hur jag ska kunna följa med världsläget.

Därför tycker jag att det ska fortsätta som förut.

 

17.10.2015 kl. 22:56

Dagens riksdagsdebatt

Surfade omkring på Yle:s webbsidor när blicken fastnade för den här intressanta artikeln om riksdagsdebatten, som hölls idag.

Kan åtminstone börja med att konstatera att det är bra om debatten är någorlunda konstruktiv och inte enbart känslobaserat. På senaste tiden har man ju fått läsa bland annat på sociala medier olika åsikter baserade på känslor och inte så många som grundar sig i fakta.
Bör erkännas att jag emellanåt har såna stunder då jag känner för att hålla en liten föreläsning (en faktabaserad sådan) för att motbevisa felaktiga argument (sådana förekommer, tyvärr) men låter bli och hoppas på att folk förhoppningsvis blir klokare under åren...
 

"Finland är inte ett rasistiskt land, men Finland är ett land där det finns rasism. Finland borde vara mer känt för Marimekkos randiga tyger än för vita lakan" (Nasima Razmyar).

Jag kan inget annat än hålla med Razmyar. Det är verkligen en stor skam att en grupp människor drar på sig vita lakan och viftar omkring med Finlands flagga. Typ hela världen vet om det. Pinsamt.


Orpo sa att våldsamma och extrema rörelser ofta har sin grogrund bland utslagna grupper.

Jo, det kan mycket väl vara så. Men det är inte bara invandrare som blir utslagna och går med i olika extremrörelser. Det finns också finländare som medverkar olika extremrörelser (tänk Ku Klux Klan). Vi märker inte det lika tydligt som hos till exempel människor med utländskt ursprung.

Därför är det viktigt att få invandrare integrerade i det finländska samhället så fort som möjligt, med utbildning eller arbete. Egentligen borde man försöka få alla människor att känna sig som en del av samhället, invandrare som icke-invandrare.

 

Markus Lohi (C) framhöll att Finland förutom flyktingarna från krigets Syrien också fått ta emot ekonomiska migranter, som söker en bättre framtid.

- Det är ett ämne som måste diskuteras. Asyl kan bara beviljas dem, som verkligen har asylskäl, tyckte Lohi.

En liten miss tycker jag att Lohi har gjort och det är att man beviljar inte asyl hur som helst.
 

"En utlänning som vistas i landet beviljas asyl, om han eller hon vistas utanför sitt hemland eller sitt permanenta bosättningsland till följd av att han eller hon känner välgrundad fruktan för förföljelse på grund av sitt ursprung, sin religion, nationalitet eller tillhörighet till en viss samhällsgrupp eller på grund av sin politiska uppfattning, och om han eller hon på grund av sin fruktan inte vill använda sig av detta lands skydd."

Källa: Finlex, Utlänningslagen, 6 kapitel - Internationellt skydd, 87§

I Finlands lag står det ingenstans om att man skulle få asyl av ekonomiska orsaker så därmed anser jag att Lohis argument är rätt bristfällig. Det måste finnas andra orsaker för beviljande av asyl.


Kort sagt anser jag att den här diskussionen har varit nödvändig och någorlunda vettig. Hoppas att fler sådana diskussioner hålls under den här hösten då det här med invandring och rasism är på tapeten...

 

14.10.2015 kl. 20:44

Elin / 20 år / Helsingfors

Studerar statskunskap vid Helsingfors universitet och har studerat finlandssvenskt teckenspråk på Humak. Gillar att filosofera om allt möjligt mellan himmel och jord varav en del präntas ned på den här bloggen.

 

 

 

 

Populära inlägg

Ett ofrivilligt utanförsskap

Att cykla i Helsingfors

Att gå i gymnasiet med en hörselnedsättning

En månad som universitetsstuderande

Om tvåspråkighet

Vaccinets vara eller inte vara

En månad med två CI

Prestationshets