Vaccinets vara eller inte vara

22.02.2015 kl. 11:22

Blev trött och irriterad när jag läste dagens ÖT om vaccin. Vill man vaccinera sin unge får man en massa skit, vill man inte vaccinera sin unge får man också en massa skit. Och så är det fullvuxna individer som håller på med den här varianten av pajkastning. Ehm, hur moget är det egentligen?

Och alla påståenden är inte sanna. Läkare får inte betalt av läkemedelsbolagen. Alla blir inte sjuka av det (blir man sjuk är det oftast något genetiskt. Punkt). 

Själv har jag fått många vacciner genom åren. Jag har inte astma, inga allergier, inga koncentrationssvårigheter etc. Jag är fullt "normal" och frisk som en 17-åring kan vara.

Allt är inte vaccinets fel. Arv och miljö påverkar ifall man får vissa sjukdomar eller inte. Bland annat har vi för rent och välstädat och det kan leda till astma och allergier (eftersom immunförsvaret "inte har något att göra" och därför angriper kroppens egna celler). 
Däremot, om man har en genetisk benägenhet för att få olika allergier kan ett vaccin utlösa det men inte alla vacciner gör det. Och alla blir inte sjuka så fort man får i sig ett nålstick.

Visserligen kan man få mässling även om man är vaccinerad men det är en mycket liten del av alla som blir vaccinerade som drabbas av det. Och det är värre enligt mig att bli sjuk i nån "lindrig" sjukdom som man kan få efterverkningar av, även om man tillfrisknat än om man vaccinerar sig.

Personligen tycker jag att om man nödvändigtvis inte vill vaccinera sig eller sina barn borde man åtminstone vaccinera sig mot stelkramp. Om man har ett sår och får en bakterieinfektion i såret kan det leda till stelkramp. Stelkramp kan leda till döden. Låter inte så roligt, eller hur?
Och är man ovaccinerad och reser utomlands är det mycket större risker att man tar med sig sjukdomar hem, som man kanske inte kan bota. Och sedan smittar man andra med den sjukdomen. Hygienen är inte på samma nivå utomlands som i Finland och därför är det större risk att man kan drabbas av olika sjukdomar som inte finns i Finland.

Och så hoppas jag att vi slutar med att kasta skit på varann. Det är inte moget. Inte av någon.

Kommentarer (0)
Spamfilter
Skriv siffran 10 med bokstäver:

Elin / 20 år / Helsingfors

Studerar statskunskap vid Helsingfors universitet och har studerat finlandssvenskt teckenspråk på Humak. Gillar att filosofera om allt möjligt mellan himmel och jord varav en del präntas ned på den här bloggen.

 

 

 

 

Populära inlägg

Ett ofrivilligt utanförsskap

Att cykla i Helsingfors

Att gå i gymnasiet med en hörselnedsättning

En månad som universitetsstuderande

Om tvåspråkighet

Vaccinets vara eller inte vara

En månad med två CI

Prestationshets