Till minne av förintelsens offer

27.01.2016 kl. 14:05

Idag har det gått 71 år sedan koncentrationslägret Auschwitz befriades av Röda armén. En plats i södra Polen, där alltför många oskyldiga människor dött. Allt på grund av en liten grupp människor, med en alldeles snedvriden ideologi (nazism). Helt galet.

I och med att jag själv besökt Auschwitz-Birkenau med några skolkamrater, berör detta mig extra djupt. Det händer ännu idag att jag ibland tänker på besöket och blir lite illa till mods. För då vi besökte Auschwitz-Birkenau fick vi se sådant vi inte trodde att vi skulle se. Det blev då alldeles konkret att det här fruktansvärda faktiskt har hänt! Byggnaderna står kvar och krematorierna likaså. Fotografier på fångar hängde på väggarna. Blårandiga fångedräkter och skor var samlade bakom glasrutor. Samtidigt gav det mig en diffus känsla av overklighet, för hur är det möjligt att det har hänt?

Speciellt när jag såg fotografierna på alldeles utmärglade barn gjorde det ont i hjärtat. Varför drabbades oskyldiga barn av detta? Det är så orättvist. Varför ska oskyldiga drabbas? Varför?

Nu när Danmark godkänt den omdebatterade “smyckeslagen”, som innebär att asylsökandes smycken och pengar beslagtas om värdet överskrider en viss summa, får jag dåliga vibbar. Precis samma procedur utfördes vid Auschwitz-Birkenau och det är helt j*vla sjukt. Vill någon att historien upprepar sig? Inte jag i alla fall.

Alla människor är lika värda. Oberoende av ursprung, religion, handikapp, sexualitet och så vidare. Ingen ska bli dödad på grund av någon snedvriden ideologi. Därför blir jag rädd när jag hör människor yppa sig rasistiskt idag. Vem vill att en “andra förintelse” ska ske och ha det på sitt samvete?

 

Kommentarer (0)
Spamfilter
Skriv siffran 4 med bokstäver:

Elin / 21 år / Helsingfors

Studerar statskunskap vid Helsingfors universitet och har studerat finlandssvenskt teckenspråk på Humak. Gillar att filosofera om allt möjligt mellan himmel och jord varav en del präntas ned på den här bloggen.

 

 

 

 

Populära inlägg

Ett ofrivilligt utanförsskap

Att cykla i Helsingfors

Att gå i gymnasiet med en hörselnedsättning

En månad som universitetsstuderande

Om tvåspråkighet

Vaccinets vara eller inte vara

En månad med två CI

Prestationshets