Att cykla i Helsingfors

06.09.2016 kl. 22:02

I Jakobstad, där jag har växt upp, är det rena rama vilda västern att cykla. Cyklister som inte har en blekaste aning om att trafikregler existerar samt bilister som inte heller vet om att cyklister existerar är vardagsmat i Jakobstad. Av den här orsaken brukar jag säga att om man lärt sig cykla i Jakobstad och överlevt, så klarar man nog av att cykla på andra ställen fastän trafikmängderna möjligtvis är större. Som till exempel i Helsingfors, där jag nuförtiden bor. 

I samband med att jag tog mitt pick och pack och flyttade 500 kilometer söderut, tog jag med min lilla kära lila skruttcykel. Med skruttcykeln som sällskap har jag hunnit bekanta mig med stan och dess cykelvägar samt upptäcka ett och annat som stör stadscyklisten. Nämligen fotgängare och bilister. 

Fotgängare som går mitt på cykelvägen är rätt otacksamma typer att handskas med. Varför brer ni ut er på vår cykelväg när ni har er EGEN gångbana bredvid? Jag förstår inte logiken. Inte heller förstår jag när ni kliver rakt ut framför mig och börjar sedan gasta på finska att jag "cyklat för nära" er. Skyll er själva som kliver ut framför mig, jag hinner inte alltid se vad ni gör. Speciellt inte när jag susar genom stan i en fart som skulle fått Usain Bolt att blekna.

Bilister är förresten ett helt kapitel för sig. Bilister som får för sig att parkera sina bilar på våra cykelvägar får blodet att koka i oss. Era parkeringsrutor finns 50 meter framåt om ni orkar köra en bit till. Vår cykelväg är alltså inte er parkeringsplats. Dessutom vill jag inte heller göra pannkaka av mig själv när era feta bilar är i vägen för mig.

På basen av dessa irritationsmoment, kan vi göra en deal? Kan ni dyrt och heligt lova att som fotgängare aldrig bestiga en cykelväg och som bilist aldrig parkera på en cykelväg? Jag kommer vara evigt tacksam om ni följer dealen eftersom jag slipper skaffa blodtryckssänkande medicin samt plinga på ringklockan.

 

Kommentarer (1)
Spamfilter
Skriv siffran 2 med bokstäver:
Ha haha ha :)
Mam06.09.16 kl. 22:25

Elin / 20 år / Helsingfors

Studerar statskunskap vid Helsingfors universitet och har studerat finlandssvenskt teckenspråk på Humak. Gillar att filosofera om allt möjligt mellan himmel och jord varav en del präntas ned på den här bloggen.

 

 

 

 

Populära inlägg

Ett ofrivilligt utanförsskap

Att cykla i Helsingfors

Att gå i gymnasiet med en hörselnedsättning

En månad som universitetsstuderande

Om tvåspråkighet

Vaccinets vara eller inte vara

En månad med två CI

Prestationshets