Finns det skillnader mellan västra och östra Helsingfors?

09.03.2017 kl. 11:21

I och med att jag bott cirka ett halvt år i Helsingfors har jag inte kunnat låta bli att fundera på några saker. Nämligen om det existerar skillnader mellan olika stadsdelar i såväl västra som östra Helsingfors. Några skillnader har jag hittills noterat men de är säkert inga absoluta sanningar om att "invånarna i den här stadsdelen är si och så medan invånarna i den där stadsdelen är sådana typer". Jag har dessutom aldrig bott i östra Helsingfors så jag kan också ha misstagit mig på någon punkt.

En sak jag märker tydligt av är fördelningen mellan finländare och människor med utländskt ursprung. I östra Helsingfors ser jag oftare människor med utländskt ursprung och hör därmed också flera olika främmande språk, vilka jag även tycker är spännande att höra på! I mina hemkvarter ser jag inte så ofta människor med utländsk härstamning och hör inte heller ofta olika främmande språk. Det mest spännande man kan höra i bussen är om någon talar svenska (och då brukar jag smyglyssna. Förlåt). 

En annan sak jag också lagt märke till att alkoholisterna verkar vara flera i de östra delarna av stan. Ta till exempel en titt vid Itis så vet du vad jag menar. På min hemgata har jag knappt stött på en enda alkoholist och till Tölö torg ska man bege sig till ifall man vill stöta på alkoholister. 

På något sätt upplever jag västra Helsingfors som lugnare och tryggare jämfört med östra Helsingfors. Dock undrar jag om jag inte råkar vara "hemmablind" och bara ser de goda sakerna i att bo där jag råkar bo. Det måste säkert finnas lugnare och tryggare områden i östra Helsingfors. Jag undrar dessutom om östra Helsingfors klarar av att leva upp till sitt ökända rykte. 

Men existerar verkligen dessa skillnader? Finns också risken att skillnaderna kan öka mellan dessa olika områden? Jag hoppas verkligen att Helsingfors inte blir mera segregerat än vad det är nu och blir mer likt New York med sina slumområden.

Kommentarer (4)
Spamfilter
Skriv siffran 9 med bokstäver:
Långa bron har varit en viktig gräns åtminstone i gamla tider.
bew09.03.17 kl. 19:44
Så är det :)
10.03.17 17:52
Sannolikt beror skillnaderna på att det är dyrare att bo i västra Helsingfors/ centara delarna . Därför samlas invandrare och personerna med ökat alkoholintag i de östra dearna/ förstäderna.
Maria10.03.17 kl. 12:20
Sannolikheten är nog stor att det beror på det. Men vore det inte bra ifall om skillnaderna på något vis skulle jämnas ut? :)
10.03.17 17:55
Visst finns det en skillnad, men östra Helsingfors har ett mycket sämre rykte än det förtjänar. Stiger man av metron vid Itis eller Kontula ser man de sämre delarna, efter det är där som fyllon och ungdomsgäng hänger. Men själv bor jag en lite bit utanför Kontula, och här är det lugnt och fint. Många invandrare ja, men ett tryggt och lugnt område tycker jag.
S10.03.17 kl. 15:07
Det var också det jag funderade på, ifall det också finns lugna och trygga områden. Tack för din kommentar :)
10.03.17 17:57
Men nej Östra är ju bäst :D bott där i somras en vecka och gillar östa helsingfors och älskar att gå i Itis
Daniela13.03.17 kl. 20:15
Härligt att du har en positiv upplevelse av det! :D
15.03.17 10:35

Elin / 20 år / Helsingfors

Studerar statskunskap vid Helsingfors universitet och har studerat finlandssvenskt teckenspråk på Humak. Gillar att filosofera om allt möjligt mellan himmel och jord varav en del präntas ned på den här bloggen.

 

 

 

 

Populära inlägg

Ett ofrivilligt utanförsskap

Att cykla i Helsingfors

Att gå i gymnasiet med en hörselnedsättning

En månad som universitetsstuderande

Om tvåspråkighet

Vaccinets vara eller inte vara

En månad med två CI

Prestationshets